onsdag 6 mars 2013

En piga bland pigor (LDR1)

En piga bland pigorEster Blenda Nordström skrev denna reportagebok 1914 som nu ges ut i nytryck. Hon var en äkta "wallraffare" långt innan det ordet ens var uppfunnet. Hon var journalisten som gav sig iväg till olika miljöer, länder och människor, för att beskriva levnadsvillkoren inifrån. I efterordet till denna bok berättas att hon levde bland samer, reste till Nordamerika för att skildra de svenska immigranternas villkor, hur hon reste med ryggsäck i Sydamerika m.m.

I En piga bland pigor tar hon tjänst som piga i en månad, utan att avslöja sin sanna identitet. Hennes levande reportage av ett ofattbart slit är ändå skrivna med ett glatt humör. Arbetsdagarna är 16 timmar långa och ledigt har man bara några timmar på lördagskvällen - då det är dans - och ytterligare några timmar på söndagen.

Jag rekommenderar verkligen alla att läsa denna välskrivna reportagebok! Den känns på något sätt helt modern trots att den beskriver en tid och en tillvaro som är mycket avlägsen. Tänk om man kunde få träffa Ester Blenda Nordström, det skulle säkert ha blivit intressanta samtal!

/Ylva


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar